Home nl Model

MODEL

Copyright 2015 OnlinePatents B.V.                            Website powered bij App-Bouwen                       Business Guide                         Proclaimer

Wij zijn OnlinePatents:
OnlinePatents is een bedrijf actief op het gebied van Intellectuele Eigendom met een focus op het behalen van concurrentievoordeel voor haar klanten, zodat zij groeien en hun doelen bereiken

Wij zijn SOCIAAL:
Onze klanten volgen ons op FACEBOOK
We tweeten met ze op TWITTER
We linken zakelijk met ze op LINKEDIN
Maar maken ook graag PERSOONLIJK CONTACT

Wij zijn BESCHIKBAAR:
Voor vragen: info@onlinepatents.eu
Persoonlijk contact: 0031-10 261 80 00
Videoconferentie: OnlinePatents (Skype) Urgente zaken: 0031-6 41 43 57 95

ALGEMEEN

Een model is het uiterlijk van een product of een gedeelte daarvan, dat het resultaat is van de kenmerken van, in het bijzonder, de lijnen, de contouren, de vorm, de textuur of de materialen van het product zelf of zijn versiering. Modellen kunnen wordt beschermd door het registreren van het model. In de Benelux en de EU resulteert registratie in een exclusief recht voor een periode van vijf jaar, wat uitgebreid kan worden tot een maximum van 25 jaar.


VEREISTEN

Om een model te kunnen registreren, moet het uiterlijk nieuw zin en een eigen karakter hebben. Kenmerken van het uiterlijk van een product die uitsluitend worden bepaald door een technische functie kunnen niet worden beschermd als een model. Het octrooirecht dekt deze vorm van bescherming. In de Benelux en de EU worden nieuwheid en eigen karakter niet beoordeeld in de registratieprocedure, wat de procedure relatief simpel maakt.


BENELUX

Modelbescherming in de Benelux is er in vier varianten:

  1. Benelux modelregistratie;
  2. Geregistreerd Gemeenschapsmodel (voor de EU);
  3. Ongeregistreerd Gemeenschapsmodel (voor de EU);
  4. Internationale modelregistratie met aanwijzing van de Benelux of de Europese Unie.


ONGEREGISTREERDE MODELBESCHERMING

Producten met een relatieve korte product levenscyclus kunnen niet maximaal profiteren van het geregistreerde model. Voor dit type producten is het ongeregistreerde modelbeschermingsregime voor de EU geïmplementeerd. Modellen kunnen drie jaren tot drie jaar na het eerste openbare gebruik profiteren van bescherming tegen namaak zonder registratie.


OVERLAP MET ANDERE IE RECHTEN

Modellen kunnen naast bescherming door een modelregistratie of het ongeregistreerde model-beschermingsregime ook tegelijkertijd worden beschermd via het auteursrecht of een merkregistratie. Dit is in het bijzonder van toepassing op driedimensionale producten of verpakkingen, waarvan het uiterlijk tegelijkertijd nieuw (voor model) kan zijn, eigen karakter (voor model) kan hebben, onderscheidend (voor merk) kan zijn en/of oorspronkelijk en creatief (voor auteursrecht) kan zijn.


VERWARREND

Rond de wereld worden verschillende namen gebruikt voor modelbescherming. In Amerika bijvoorbeeld worden modellen beschermd via een zogenoemd ‘design patent’ dat equivalent is aan de modelregistratie in de EU, maar verwarring wekt met octrooien voor het beschermen van uitvindingen. Deze laatste worden ‘utility patents’ genoemd in Amerika.